Top
DIY papercollage feature

Zelf maken: kleurrijke collage

Soms leiden de meest simpele ideeën tot de leukste resultaten. Daarom deze tutorial, waarin ik laat zien hoe je met oud papier, een schaar en lijm een kleurrijke collage kunt maken. De basis is eenvoudig, maar je kunt veel kanten op. Kies voor zachtere tinten en je hebt een prachtig zelfgemaakt kraamkado. Kies voor rustige kleuren of juist een kleurrijk geheel voor een kinderkamer, of nog leuker: maak iets met je kind samen!

 

DIY papiercollage ingelijst

Wat heb je nodig?
 • een vel stevig papier (ik heb 180 grams papier gebruikt) dat je als ondergrond gebruikt. Ik koos voor een vierkant formaat (50×50 cm), maar je kunt deze collage zo groot of zo klein maken als je wilt. Weet je nog niet wat je wilt? Je kunt ook in een later stadium nog bepalen hoe groot je je collage maakt en wat voor vorm deze krijgt!
 • papier om te beplakken. Ook hier heb ik 180 grams papier voor gebruikt. Hoeveel je nodig hebt hangt af van de grootte: ik had voor de collage van het voorbeeld anderhalf vel A3 (of 3 vellen A4) papier nodig.
 • gekleurd papier, bijvoorbeeld uit glossy magazines
 • een potlood
 • een lineaal of geodriehoek
 • een schaar
 • lijm (ik gebruik de lijmstiften van de Action, deze zijn prettig omdat je nog de mogelijkheid hebt om iets te verschuiven en lijmresten makkelijk te verwijderen zijn)

 

DIY papiercollage materialen

 

 

Stap 1: basisfiguren maken

 

De basis van deze collage bestaat uit driehoeken, deze ga je eerst maken. Teken met behulp van een lineaal vierkanten van 10x10cm (er passen er 12 op een vel A3). Vervolgens verdeel je de vierkanten in vier driehoeken, door diagonale lijnen te trekken. Knip vervolgens de driehoeken uit. Voor de collage van het voorbeeld heb je 18 vierkanten (dus 72 driehoeken) nodig, maar je kunt de collage zo klein of groot maken als je zelf wilt.

 

DIY papiercollage basis

 

Stap 2: stroken maken

 

Nu de basisvormen klaar zijn, is het tijd om je materiaal te gaan verzamelen. Knip of snijd stroken van de tijdschriften. Je kunt ze zo breed of smal maken als je wilt. De driehoeken zijn vijf centimeter hoog, dus je kunt kiezen voor stroken van 1 cm breed, dan passen er straks precies vijf boven elkaar. Ik wilde iets smallere stroken maken, en heb gekozen voor stroken van ongeveer 8 mm, zodat er zes boven elkaar passen. Ik heb ze gewoon uit de losse hand geknipt, dus ze zijn niet allemaal precies even breed. Misschien heb je een idee over welke kleuren je zou willen gebruiken, maar mocht dat niet zo zijn: kies gewoon wat je aanspreekt. Een mooie kleur, leuk patroon… op gevoel werken mag best!

 

 

 

Stap 3: plakken maar!

 

Plak de stroken op de driehoeken. Begin onderaan en werk dan naar de top van de driehoek toe. Wanneer de driehoek beplakt is, draai je hem om en knip je de uiteinden van de stroken af. Ik heb gekozen om een heleboel kleuren door elkaar te gebruiken, maar je kunt uiteraard ook een wat rustigere kleurencombinatie maken. Een paar tips in het gebruiken van kleuren:

 

Samenhang creëren

Wanneer je er – net als ik – voor kiest om alle kleuren van de regenboog te gebruiken, wordt het behoorlijk druk wat betreft kleur. Om toch een beetje samenhang in de collage te krijgen, heb ik steeds wit papier gekozen voor de onderste strook. 

 

DIY papiercollage closeup

Combineren van kleuren

Ik heb bij vrijwel alle driehoekjes twee kleuren met elkaar gecombineerd, om het een beetje spannend te maken. Soms waren dat twee kleuren die dichtbij elkaar liggen, zoals roze en rood. In dat geval kun je ze bijvoorbeeld mooi in elkaar over laten lopen, zoals hieronder te zien is bij de rode driehoek. Je kunt ook juist kleuren kiezen die heel erg verschillend zijn: roze en geel bijvoorbeeld. Hieronder laat ik zien hoe ik deze kleuren combineer: in het derde strookje van onderen zit naast roze ook groen, en met dat groen ga je vervolgens verder. In de groene strookjes zit ook geel, en zo kun je als het ware je kleuren in elkaar laten overlopen. Waar je ook voor kiest: laat je inspireren door je materiaal!

 

 

Combineren van driehoeken

Vind je al die kleuren wel erg heftig en wil je een beetje rustiger geheel? Kies dan één hoofdkleur, eventueel met een beetje variatie in kleuren die er op lijken. Gebruik bijvoorbeeld blauw als meest voorkomende kleur, aangevuld met een klein beetje groen en paars (deze kleuren liggen dichtbij blauw). Of gebruik verschillende tinten van dezelfde kleur, maar maak verschil in lichtere en donkere tinten. Hieronder zie je een paar voorbeelden (klik op de foto voor een vergroting).

 

DIY papiercollage blokken

 

 

Stap 4: check

 

Wanneer je alle delen beplakt hebt, leg je ze tegen elkaar, zodat je kleurrijke collage vorm krijgt. Schuif tot je tevreden bent over de combinaties. Je kunt ervoor kiezen om driehoeken die ongeveer dezelfde kleur hebben bij elkaar te leggen (hieronder links te zien), of juist alles door elkaar te gebruiken (het voorbeeld rechts).

 

DIY papiercollage opbouw

 

 

Stap 5: Het totaalplaatje

 

Zodra je tevreden bent over de plek van alle driehoeken, kun je ze opplakken. Ik heb dat gedaan door eerst het midden van het papier op te zoeken, en vanaf dat punt te beginnen. De lijntjes zijn op de foto niet zo goed te zien, maar wanneer je zowel diagonale lijnen als horizontale en verticale lijnen trekt door het midden, heb je wat houvast en komt je collage in het midden van het papier terecht.

 

 

Met de maten die ik gebruikt heb, blijft er een witte rand over van een paar cm breed. Dat is mooi wanneer je het werk wilt inlijsten, want dan valt het passe partout of de lijst niet over de collage heen. Zie hieronder het resultaat!

 

DIY papiercollage

 

Elke maand wat inspiratie ontvangen op het gebied van kunst en creativiteit? Sluit je dan aan bij mijn mailinglist!

 

1 Comment
 • Liliane

  1zeer mooi Irene, dank je wel om dat te delen. Ik ga meteen aan de slag

  13 juli 2021 at 10:17 Beantwoorden

Post a Comment