Top
Cinco de Mayo papiercollage

Zelf maken: Cinco de Mayo collage

‘Cinco de Mayo’ (5 mei) is een Mexicaanse nationale feestdag, die naast in Mexico ook in sommige zuidelijke staten van de Verenigde Staten wordt gevierd. Textielkunstenaar Karen Stone liet zich door deze feestdag inspireren, en ontwikkelde Cinco de Mayo quilts, gemaakt van allerlei verschillende lapjes stof. De quilts bestaan uit vierkante blokken, die elk een kwart cirkel vormen, verdeeld in kringen en patronen. Na het maken van de blokken worden ze bij elkaar gelegd en aan elkaar genaaid tot een kleurrijk geheel. In deze tutorial laat ik zien hoe je een Cinco de Mayo collage maakt van papier.

 

 

Wat heb je nodig?
  • Twee vellen stevig papier (ik heb 180 grams papier gebruikt). Voor mijn eigen collage gebruikte ik 1 A3 vel als ondergrond, en 1 A3 om de vierkantjes van te maken die je later beplakt.
  • Gekleurd papier, bijvoorbeeld uit glossy magazines (op de foto zijn ze al voorgeknipt)
  • Potlood
  • Geodriehoek, of als je die niet hebt een lineaal
  • Passer, of als je hem hebt een cirkelsnijder
  • Schaar
  • Lijm (ik gebruik de lijmstiften van de Action)

 

Cinco de mayo collage benodigdheden

 

Stap 1: blokken maken

 

De eerste stap is het maken van de blokken van wit karton, die als basis gaan dienen om later te beplakken. Wanneer je ze klein maakt, wordt het lastig om gedetailleerd te werken. Wanneer je ze te groot maakt, wordt je keuze in materiaal vaak beperkter, zeker wanneer je werkt met materiaal uit tijdschriften. Ik heb gekozen voor blokken van 7×7 cm. Teken deze eerst met potlood en een geodriehoek op het vel papier en knip ze daarna uit. Hoeveel je er nodig hebt, hangt af van hoe groot je je collage wil maken. Ik heb gekozen voor een collage van 16 blokken. Weet je nog niet hoe groot je jouw collage wil maken? Dat geeft niks, je kunt ook onderweg nog besluiten om toch meer of minder blokken te maken.

 

Cinco de mayo collage basis

 

Stap 2: nog meer blokken maken

 

Cinco de mayo papier

Er zijn veel wegen naar Rome, maar wat ik gemerkt heb is dat het het makkelijkst is om het gekleurde papier ook voor te knippen in blokken van 7×7 cm. Dat maakt het makkelijker om de kwartcirkels straks precies op de goede maat af te knippen. Knip dus vierkanten uit het gekleurde papier. Hoeveel je er nodig hebt, hangt af van de grootte. Ik knip er altijd lekker veel, want ik wil een beetje keuze hebben tijdens het werken.

 

  • Tip 1: je kunt hierbij één van de kartonnetjes die je bij de vorige stap hebt gemaakt, als mal gebruiken.
  • Tip 2: gebruik je donker papier, dan is het soms makkelijker om pen te gebruiken bij het uittekenen, ik gebruik bijvoorbeeld ook wel een zwarte fineliner in plaats van potlood. Je moet uiteraard dan wel heel precies de lijnen eraf knippen.

 

 

Stap 3: plakken!

 

Het beplakken van de vierkanten kan op allerlei manieren. Ik beschrijf hier hoe ik het gedaan heb, maar kijk vooral wat je zelf handig vindt. Ik werkte van ‘buiten naar binnen’, zie onderstaande afbeeldingen:

 

Cinco de mayo stappen

 

Eigenlijk doe je steeds hetzelfde: je trekt kwartcirkels met je passer. De eerste maak je zo groot mogelijk. Zet je passer (afbeelding 1) in een van de hoeken van het papier en zet het potlood van de passer in de hoek ernaast. Teken dan een kwartcirkel. Knip langs de lijn af en plak het buitenste deel op een van kartonnen vierkantjes (afbeelding 2). Vanaf nu herhaal je deze stap, maar met steeds kleinere kwartcirkels. Zo vul je het hele vierkant in (afbeelding 3 t/m 6). Dan bekijk je het resultaat kritisch (afbeelding 7). Ik vond het gedeelte dat ik als eerste had vastgeplakt (het grijze in de hoek) een beetje teveel samenvallen met het rood-oranje deel ernaast. Daarom heb ik nog een smalle kwartcirkel toegevoegd met wat meer wit (afbeelding 8).

 

 

 

Stap 4: herhaal stap 3 een heleboel keer

 

Je houdt na het maken van een vierkant delen over van het gekleurd papier, die kun je prima weer gebruiken bij de volgende vierkanten! Het voordeel daarvan is ook dat wanneer je hetzelfde papier vaker gebruikt, er wat samenhang komt in je collage. Ga zo door tot je voldoende vierkanten hebt gemaakt, in mijn geval 16.

 

Cinco de mayo blokken

 

Stap 5: versier (optioneel)

 

Wil je je helemaal uitleven? Dan kun je allerlei details toevoegen.  Google maar eens op ‘cinco de mayo quilt’ en je vindt allerlei voorbeelden. Je kunt bijvoorbeeld punten toevoegen zodat je een soort sterachtige figuren krijgt. Ik heb dat in deze collage niet gedaan, omdat ik het papier met al z’n verschillende patronen al druk genoeg van zichzelf vond. Het is aan jou!

 

 

Stap 6: samenvoegen

 

Wanneer je de blokken hebt afgemaakt, kun je ze bij elkaar leggen. Je kunt met vier blokken een complete cirkel maken, maar traditioneel wordt in deze quilts soms ook het vierde blok juist andersom gelegd. Zo krijg je een speels geheel. Experimenteer hiermee, kijk wat je aanspreekt! Misschien wil je hier en daar nog iets aanpassen. Bij mij vond ik sommige kleuren teveel naar voren komen of juist te weinig aanwezig, dus heb ik nog wat details veranderd.­­

 

 

Stap 7: plak je Cinco de Mayo collage vast

 

Wanneer je tevreden bent, plak je de blokken op papier zodat je Cinco de Mayo collage vormt krijgt. Wanneer de blokken wat zijn gaan buigen, is het aan te raden ze eerst een nachtje onder een stevig boek te leggen.

 

Cinco de Mayo papiercollage

 

Elke maand wat inspiratie ontvangen op het gebied van kunst en creativiteit? Sluit je dan aan bij mijn mailinglist!

 

 

No Comments

Post a Comment