Top

Het werk van Ton Schulten (of: wat een kaartje allemaal teweeg kan brengen)

Tijdens het afscheid van een collega kreeg ik van haar een kaartje met een paar lieve woorden als herinnering aan onze samenwerking. Net zo blij als ik met die woorden ben, word ik van de afbeelding op het kaartje: ‘De essen rondom Ootmarsum’ van Ton Schulten.

 

Hoewel Ton Schulten schildert en niet letterlijk met collagetechnieken werkt, is de manier waarop hij met vlakken werkt vergelijkbaar met collagetechniek. ‘Landschapsmozaieken’ noemt hij zijn werken niet voor niets. Misschien nog wel meer inspirerend dan het gebruik van vlakken en lijnen die door zijn werk heen lopen, vind ik zijn geweldige kleurgebruik. Mijn eigen stijl is vrij kleurrijk en daardoor weet ik hoe lastig het kan zijn om veel stevige kleuren te combineren op een manier die er toch nog harmonieus uitziet.

 

Tijdens de cursussen die ik heb gevolgd, is regelmatig ingegaan op kleurenleer. Wat ik daarbij het meest uitdagend vind, is het zoeken naar contrasten: bijvoorbeeld tussen licht en donker, warm en koel. Door het toepassen van contrasten worden schilderijen spannend, sprekend. Ik houd van contrast maar ook van harmonie, en het zoeken naar evenwicht is een soort spel waarmee ik graag experimenteer.

 

Dat komt ook een beetje omdat wanneer het over kleur gaat, er zoveel parallellen te trekken zijn met muziek. Ook wanneer je muziek maakt, maak je gebruik van contrasten die spanning opleveren en ontregelen en zoek je daarna (“om het goed te maken”, zei mijn pianoleraar vroeger) naar ontspanning, harmonie.

 

Het kaartje dat ik kreeg, leidde ertoe dat ik het werk van Ton Schulten opnieuw bekeek. Hij weet in zijn schilderijen de kleurcontrasten te ‘vieren’, maar tegelijkertijd spreekt zijn werk veel mensen aan door de harmonie die hij in die kleuren brengt. En dat op een manier die er bedrieglijk moeiteloos en logisch uitziet, maar die ik waanzinnig knap vind.

 

Wie weet hangt er ooit nog een zeefdruk aan mijn muur, voorlopig blijft het bij een kaartje op mijn ezel en staat een bezoekje aan het Museum Ton Schulten hoog op mijn to-do lijstje!

 

Elke maand wat inspiratie ontvangen op het gebied van kunst en creativiteit? Sluit je dan aan bij mijn mailinglist!

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.