Top
Figueres museumtour

Te zien in het museum: Coronastijl

Museumbezoekjes zitten er even niet in. Dat wil niet zeggen dat musea niet actief zijn op dit moment. Veel kunstmusea spelen in op de Coronacrisis door hun online aanwezigheid uit te breiden en mensen tóch te voorzien van een portie kunst, via een virtuele museumtour. Heb je zin om vanaf de bank op bezoek te gaan? Ik geef je vijf tips.

 

 

Virtuele museumtour

Veel musea bieden virtuele rondleidingen aan. Zo kun je eindelijk eens in alle rust, helemaal solo door het Vaticaans Museum lopen, waar je normaal over de mensen zou struikelen. Een hele mooie museumtour vind ik die van het Dalí Theatre Museum in Figueres in Spanje. Haarscherpe beelden, inclusief virtuele ‘bordjes’ met extra informatie.

 

 

Live rondleidingen

Het Stedelijk Museum Amsterdam geeft elke vrijdagmiddag live een ‘Stay at Home Stedelijk’ virtuele museumtour door verschillende delen van de tentoonstellingen die op dit moment actueel zijn. Kijkers kunnen live vragen stellen over het museum of de expositie. Daarna kun je de (Engelstalige) tour op je gemak terugkijken op YouTube.

 

 

#Museumfromhome

#Museumfromhome is een hashtag die op Instagram gelanceerd is, waarmee je allerlei verschillende initiatieven van musea kunt volgen en waarmee ze delen van hun collectie laten zien. Sommige musea doen meer: ze geven bijvoorbeeld ‘challenges’ aan hun volgers. Het Iron Bridge Museum heeft een speurtocht uitgezet voor kinderen, het Schulzmuseum leert je Snoopy tekenen, en meerdere musea hebben werkbladen gemaakt voor kinderen die thuis (kunst)onderwijs krijgen. Leuk omdat je hier ook de kleinere musea tegenkomt.

 

 

Google Arts & Culture

Google heeft al eerder de samenwerking opgezocht met meer dan 500 musea en galerieën, in ‘Google Arts & Culture’. Op dit platform vind je allerlei musea waar je via Google Streetview doorheen kunt lopen. Dit zijn vooral veel grote musea, zoals het Van Gogh Museum, het Museum of Modern Art in New York en The National Gallery in Londen. Je hebt enorm veel mogelijkheden, maar Google zou Google niet zijn wanneer ze niet een prima zoekfunctie zouden hebben toegevoegd.

 

 

Schrijf zelf geschiedenis

Naast het brengen van een virtueel bezoek, kun je ook zelf meewerken aan de ontwikkeling van een nieuwe expositie. Tenminste, wanneer je in Den Haag woont. Het Haags Historisch Museum is nu al bezig met het verzamelen van stukken waarmee een ‘Corona-collectie’ opgebouwd kan worden. Voorlopig alleen online, maar wellicht over een tijdje (wanneer Corona hopelijk écht tot het verleden behoort) ook fysiek.

 

 

Elke maand wat inspiratie ontvangen op het gebied van kunst en creativiteit? Sluit je dan aan bij mijn mailinglist!

 

No Comments

Post a Comment