Top

Te zien in Coda: Paper Art 2019

Paper Art 2019! Het tweejaarlijkse feestje vindt ook dit jaar weer plaats in CODA Apeldoorn. CODA is één van mijn lievelingsmusea, dus ik heb er de 2,5 uur durende reis graag voor over. Ook deze editie bestaat de tentoonstelling uit werk van tientallen papierkunstenaars uit binnen- en buitenland.

 

 

Paper Art 2019

 

Paper Art laat papierkunst zien in alle vormen. Ruimtelijk werk, knipkunst, collages, sieraden, animatie… Naast de veelheid in technieken vind ik de expositie ook bijzonder omdat zoveel verschillende ‘functies’ van kunst aan bod komen. Er is werk te zien dat vooral om schoonheid gaat (zoals de dromerige bloemen van Anne ten Donkelaar), maar ook functionele en meer conceptuele kunst. Er wordt geëxperimenteerd met het materiaal op zich, maar er is ook ruimte voor verhalen: maatschappelijke thema’s, zoals duurzaamheid en migratie. Dit maakt Paper Art aantrekkelijk voor een breed publiek: voor hen die vooral nadenken over de betekenis van wat ze zien, maar ook voor mensen die met name op zoek zijn naar esthetiek of meer willen leren over de verschillende technieken.

 

“Flower Construction” – Anne ten Donkelaar

 

Gewoon van de Albert Heijn

 

Dat levert leuke botsingen op. Zo vind je op de museumvloer werk van Wilfredo Prieto: een aantal pakken toiletpapier, naast een paar pakken servetten. De betekenis ontging mij eerlijk gezegd ook een beetje, maar het levert wel gespreksstof op, zo merkte ik aan de dames naast me. “Volgens mij is dat gewoon wc-papier van de Albert Heijn. Ja! Zie je? Gewoon Albert Heijn. Drielaags volgens mij”. Hoofdschuddend liepen ze verder.

 

 

De hoogtepunten van Paper Art

 

Als ik één hoogtepunt zou moeten kiezen, was dat ‘Wanderer’ van Gabi Rets. Het is een muurvullende installatie van krantenpapier, waarbij ze steeds verschillende technieken gebruikt. Daarnaast heb ik lange tijd stil gestaan bij de installatie ‘Selfies’ van Barbara de Vries. Dit werk bestaat uit een heleboel personages, vastgelegd op fragiel rijstpapier die aan het plafond hangen. Elk personage lijkt zich in zekere zin anders voor te doen dan op het eerste gezicht lijkt, en hoe langer je kijkt hoe meer je ziet. Moeilijk om uit te leggen, eigenlijk moet je dat gewoon zelf gaan ervaren. Daarnaast is het vaak humoristische werk van Kensuke Koike (zie de foto bovenaan) erg de moeite waard.

 

“The Wanderer” – Gabi Rets

 

Jonge kunstenaars

 

Blijf vooral ook even stilstaan bij de hoek waar kinderen hun eigen papierkunst maken. De taferelen die ze maken, vormen een tentoonstelling op zich: vol humor, maatschappelijke betrokkenheid en experiment.

 

 

Ongezouten mening

 

Aan het eind van Paper Art gekomen, is het leuk om even bij de muur te kijken waar bezoekers mogen aangeven wat hun lievelingswerk is. Je hangt een kaartje bij de foto van het gekozen werk, waarop je je motivatie weergeeft. Leuk om te doen, nog leuker om te lezen. Toen ik mijn kaartje ophing, viel mijn oog op een prachtig venijnig commentaar van iemand die de wc-rollen ook niet erg kon waarderen (klik voor een vergroting).

 

 

PaperArt 2019 is nog te zien tot en met 27 oktober in CODA Apeldoorn.

 

 

Elke maand wat inspiratie ontvangen op het gebied van kunst en creativiteit? Sluit je dan aan bij mijn mailinglist!

 

 

 

 

 

 

 

 

No Comments

Post a Comment