Top
Steal like an artist

Steal like an artist: 10 dingen die niemand je vertelt over creativiteit

Het is een deprimerende en geruststellende gedachte tegelijk: originele ideeën bestaan niet. Elk kunstwerk of idee komt voort uit eerdere ideeën. Austin Kleon schreef er een heel eerlijk boek over: ‘Steal like an artist’.

 

In het boek gaat Kleon in op het ontstaan van creatieve ideeën. De kern is ‘stelen’: het vinden van je eigen stem door je te laten inspireren door anderen. Uiteraard zonder een letterlijke kopie te maken, hoewel Austin Kleon wel laat zien dat je door te kopiëren als oefening, juist je eigen geluid kunt vinden. Het hele boek is de moeite waard, maar ik licht er drie adviezen uit die me vooral aanspreken:

 

Steal like an artist paginaGeloof niet in kunst, maar in kunstenaars

Probeer niet ‘de kunst’ in zijn algemeenheid te begrijpen, maar begin bij een kunstenaar die je enorm bewondert. Bestudeer deze persoon: bekijk het werk van deze persoon, lees biografieën… Zoek uit wie zijn of haar inspiratiebronnen zijn en pluis hen op hun beurt ook weer uit. Zo maak je als het ware een creatieve stamboom, waar je zelf ook onderdeel van uitmaakt.

 

Begin, ook als je jezelf een prutser vindt

Begin, ook al weet je nog niet wie je bent of wat je aan het doen bent. Voor iedereen die zichzelf een prutser vindt (en daarom niet begint): dat heeft iedereen. Je mag (en nu parafraseer ik even) jezelf best een prutser vinden, zolang je ondertussen maar gewoon aan de slag gaat.

 

Rotzooi erin, rotzooi eruit

Aangezien je ideeën vaak gebouwd worden op andere ideeën: zorg dat je je omringt met goede ideeën. Bekijk mooie films, lees goede boeken, zoek inspirerend gezelschap op, heb oog voor de mooie dingen op straat.

 

Zoals alle boeken van Austin Kleon (lees hier meer over ‘Show your work!’) is ‘Steal like an artist’ letterlijk een klein boekje, vol illustraties in Kleons kenmerkende stijl: luchtig en met veel humor. Leuk om te lezen, ook leuk als cadeau voor iedereen die met creativiteit bezig is!

 

Elke maand wat inspiratie ontvangen op het gebied van kunst en creativiteit? Sluit je dan aan bij mijn mailinglist!

 

No Comments

Post a Comment