Top

Waarom je in elk geval één origineel kunstwerk aan de muur zou moeten hangen

Een paar maanden geleden is mijn zolder verbouwd tot atelierruimte. Op mijn checklist stonden bovenaan: goed licht en veel werk- en opbergplek (voor de schaarse momenten dat alles ook daadwerkelijk in de kast ligt). Net daaronder: een fijne stoel voor mezelf en een plek voor de katten om te chillen. Tot slot als toetje: een mooie grote tekendoos voor alle potloden en mijn pastel- en oliekrijt. Toen ik alles kon afvinken, bedacht ik dat dit allemaal heel praktisch is, maar nog niet zorgt voor een inspirerende ruimte. Want wat is een atelierruimte zonder originele kunst aan de muur?

 

Mijn eerste originele kunstwerk

Tijd om daar iets aan te doen en dat betekende de aanschaf van mijn eerste, zelfgekochte originele kunstwerk. Het portret in acryl en pastelkrijt dat ik gekocht heb, is van Daisei Terazono, de helft van ‘Yofukuro‘, een Japans kunstenaarsduo bestaand uit twee broers. Zij waren een van de eerste kunstenaars die ik volgde op Instagram, en het afgelopen jaar kon ik op die manier hun werkproces goed volgen. Langzamerhand begon het te kriebelen: zou ik zo, zonder het ‘in real life’ gezien te hebben, een ‘echt kunstwerk’ kopen? Helemaal uit Japan?

 

Waarom originele kunst?

Ik heb eerder prints gekocht van werken die me inspireren of die ik gewoon mooi vind. Deze keer was toch anders, zo bleek al meteen na het openen van de zorgvuldig dichtgeplakte doos. De handtekening, een paar vlekken op de achterkant, het niet-zo-perfect rechthoekige stuk papier, de penseelstreken die je niet alleen kunt zien maar ook kunt voelen, allemaal prachtig imperfect. Het leeft, ademt. Er zijn een heleboel goede redenen te bedenken om originele kunst te kopen: je wordt blij van iets moois en unieks aan de muur, je steunt een artiest, je voegt iets heel ‘eigens’ toe aan je thuis; je laat persoonlijkheid zien.

 

Weg is weg

Er is niets mis met prints (ook die hang ik graag op), maar eigenlijk heb ik alleen met de originele werken die in mijn huis hangen, echt een band. De handgeschilderde vogeltjes op boombladeren die mijn vader ooit meenam van een reis bijvoorbeeld: ze vertellen een verhaal. Ze zijn ook griezelig vergankelijk want ik durf bijna niet aan de lijst te komen uit angst dat ze tot stof vergaan, maar misschien is dat ook wel wat originele kunst zo mooi maakt. Er is er maar één van, dus het is jouw verantwoordelijkheid om er goed voor te zorgen. Weg is weg.

 

Duur?

Originele kunst in je huis, dat voegt iets toe. En nee, dat hoeft geen duizenden euro’s te kosten. Natuurlijk is een print die in hoge oplage gedrukt is, goedkoper dan een origineel werk. Maar niet elke tekening, schilderij of ruimtelijk werk heeft een enorm prijskaartje. Daarbij – nog los van het werk dat de artiest erin gestoken heeft – je mag er jaren, misschien zelfs levenslang van genieten! Ook wanneer je een bescheiden budget hebt, kun je ruimte maken voor originele kunst aan de muur. Bijvoorbeeld via één van deze platforms:

 

Instagram is geen verkoopsite, maar wel een ontmoetingsplek voor kunstenaars en geïnteresseerde volgers en kopers. Ik volg op mijn account veel kunstenaars van over de hele wereld. Zij laten niet alleen hun eindproducten zien, maar vaak ook de schetsen, de ateliers, de probeersels. Je leert de kunstenaars beetje bij beetje kennen en via de profielen kun je vrijwel altijd vinden waar hun werk te koop is. Ook Yofukuro kwam ik op die manier tegen: zij verkopen hun werk via Etsy.

 

Etsy is een soort marktplaats voor iedereen die handgemaakte producten verkoopt. Je vindt hier onder andere sieraden, kleding en héél veel kunst in alle vormen en prijzen. Ik weet niet hoe ze het doen, maar over het algemeen is dat wat aangeboden wordt, van goede kwaliteit. Behalve de ‘huur’ die kunstenaars aan Etsy betalen voor hun online winkel gaat het volledige bedrag dat je betaalt naar de kunstenaar. Je kunt direct contact opnemen met de kunstenaar, handig wanneer je om advies wilt vragen of andere vragen hebt.

 

Er zijn veel online galerieën waar je oneindig veel keus hebt. Een grote is bijvoorbeeld Saatchi Art. Ik heb hier zelf niet zoveel ervaring mee omdat ik nogal verdwaal in de eindeloze stroom opties. Kies je voor het online bestellen van kunst, google dan in elk geval de galerie vooraf zodat je weet of het gaat om een betrouwbare site.

 

Digitaal kunst kopen heeft uiteraard nadelen. Kleuren kunnen afwijken, een kunstwerk kun je via een beeldscherm maar gedeeltelijk ervaren. Uiteraard kun je in ook in fysieke galerieën rondkijken. Ik moet opbiechten dat ik dit vrijwel nooit doe, vaak vanwege drempelvrees bij het zien van stille, soms een beetje kille expositieruimtes. Een stuk laagdrempeliger zijn kleinschalige kunstmarkten, kunstroutes en andere meer lokale exposities van kunstenaars en kunstverenigingen. Daar vind je vaak betaalbare, verrassende kunst. Daarnaast kun je natuurlijk ook gebruik maken van de kunstuitleen.

 

Originele kunst kun je natuurlijk ook nóg dichterbij vinden: de kindertekening van je eigen kind, neefje of nichtje (of die van jezelf van vroeger óf van nu) komt ingelijst prachtig tot zijn recht. Ook dat is originele kunst!

 

Elke maand wat inspiratie ontvangen op het gebied van kunst en creativiteit? Sluit je dan aan bij mijn mailinglist!

 

No Comments

Post a Comment