Top
Kunst voor en door kinderen: 3x lezen en doen in de herfstvakantie -
fade
1845
post-template-default,single,single-post,postid-1845,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.3.7,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-vertical,eltd-sticky-header-on-scroll-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-slide-from-top,eltd-dark-header,eltd-header-style-on-scroll,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Kunst voor en door kinderen: 3x lezen en doen in de herfstvakantie

 

In de bibliotheek kijk ik vaak watertandend naar de kasten vol prentenboeken; die prachtige tekeningen! Vaak vind ik daarbij de titels van kinderboeken veel leuker dan die van de boeken voor volwassenen. Bij gebrek aan kinderen leen ik eigenlijk nooit kinderboeken, maar deze week zag ik twee boeken die ik niet kon laten liggen: ‘Waarom zijn er zoveel blote mensen in de kunst?’ en ‘Als een echte artiest’. Daarna kwam ik ook nog per ongeluk op de site van het Boijmans van Beuningen een heel leuk initiatief tegen voor kinderen. Daarom hierbij 3 tips om in de herfstvakantie met je kind van kunst te genieten. Kunst voor en door kinderen dus!

 

 

Tip 1: waarom zijn er zoveel blote mensen in de kunst?

Ja, waarom zijn er eigenlijk zoveel blote mensen in de kunst? Het gelijknamige boek van Susie Hodge geeft antwoord op die vraag en op een heleboel andere ‘levensbelangrijke vragen over kunst’ zoals: zijn stokpoppetjes kunst? Is dit wel af? Hangt dit niet ondersteboven? Is dit goed of slecht?

 

Waarom zijn er zoveel blote mensen in de kunstDe vragen zijn gericht op kinderen van 11 t/m 15 jaar, maar het zijn ook vragen die je je als volwassen kunstenaar of museumbezoeker nog kunt afvragen. De vragen worden beantwoord aan de hand van veel foto’s uit de kunstgeschiedenis, vanuit alle stijlen en periodes. Eigenlijk zijn het allemaal kleine stukjes kunstanalyse, maar dan op een luchtige manier.

Daarbij worden de meest moderne uitvindingen niet geschuwd: zelfportretten maken wordt vergeleken met selfies maken, en is kunst op een tablet ook echte kunst? Leuk voor kinderen en jongeren om zelfstandig te lezen, bijvoorbeeld voorafgaand aan museumbezoek. Daarnaast zijn de vragen ook goed te gebruiken om over te discussiëren in de klas, zeker met de voorbeelden en uitleg erbij.

 

 

Tip 2: aan de slag ‘als een echte artiest’

Nog actiever de slag? ‘Als een echte artiest’ van Sue Lacey is een boek vol kunstideeën voor kinderen van 6-14 jaar.

 

Als een echte artiestVolgens de kaft gaat het om ‘kijken, schilderen en tekenen’ maar er is ook aandacht voor beeldhouwen en (hoera!) collagetechniek. Het boek is opgebouwd in vijf thema’s: personages, landschappen, sport & spel, stillevens en dieren. Dit doet de auteur door per thema meerdere kunstenaars centraal te zetten. Het boek geeft opdrachten aan de hand van werk van grote kunstenaars, maar het leuke vind ik dat daarbij wel veel ruimte wordt gegeven aan wat het kind leuk vindt om te doen. Verwacht geen compleet uitgedachte 10-stappenplannen, kleurplaten of andere recepten, maar vooral veel inspiratie voor kinderen. Gaandeweg komen er verschillende technieken voorbij, wordt er bijvoorbeeld verteld over kleurenleer, compositie maar worden ook tips gegeven over materialen. Klei, acrylverf, pastelkrijt, papier, alles komt voorbij. Ook dit boek is prima geschikt voor het onderwijs en de ideeën zijn goed aan te passen aan de leeftijd van het kind of de kinderen.

Wat ik overigens helemaal leuk vond, is dat een van de opdrachten precies is wat ik als kind zo leuk vond om te doen: een grote krabbel maken op papier (of dat de juf laten doen), vormen zoeken en er iets van maken. Zie mijn prachtige auto bovenaan de pagina, die ik groep 7 tekende: zit er actie in of niet?

 

 

Tip 3: Het museum in met Kunstkids

Misschien wel de leukste tip: van 13 t/m 28 oktober 2018 vindt in het Boijmans van Beuningen in Rotterdam ‘Kunst4kids‘ plaats. Het Boijmans heeft 26 kunstenaars gevraagd om een kunstwerk te maken voor deze tentoonstelling, en kinderen kunnen hun lievelingskunstwerk uitkiezen en kopen voor €35,-.  Eén van de deelnemende kunstenaars is Tal-R, die vorig jaar nog zelf in een expositie te zien was en waar ik een blog over schreef. De tentoonstelling is volledig verboden voor ouders, dus kinderen mogen zelf rondlopen en zelf hun keuze maken. Op het filmpje zie je een impressie van eerdere jaren, ik word er erg vrolijk van in elk geval.

 

 

 

Stuur jij je kleine kunstverzamelaar het museum in? Ik ben heel benieuwd waar je kind mee thuisgekomen is!

 

Elke maand wat inspiratie ontvangen op het gebied van kunst en creativiteit? Sluit je dan aan bij mijn mailinglist!

 

No Comments

Post a Comment