Top

Keep going: 10 manieren om creatief te blijven in goede en slechte tijden

Mocht het nog niet opgevallen zijn: ik ben fan van de boeken van Austin Kleon (en eigenlijk ook een beetje van Austin Kleon zelf). Deze Amerikaanse auteur en tekenaar heeft drie boeken uitgegeven over creativiteit. ‘Keep going’ is na ‘Show your work’ en ‘Steal like an artist’ zijn derde boek. 

 

 

Keep going

 

Kleons boeken zijn klein van formaat en lezen als een trein. Hij wisselt tekst af met kleine tekeningen, quotes en gedichten in zijn kenmerkende stijl. ‘Keep going’ is net als zijn eerdere boeken vooral bedoeld voor schrijvers en kunstenaars, maar het boek is ook geschikt voor anderen die graag creativiteit in hun leven willen toepassen, zoals docenten en ondernemers. Kleon wil hen een steuntje in de rug geven, door 10 thema’s te bespreken die hij ziet als ‘helpende principes’ bij het ‘maken’:

1. Elke dag is groundhog day
2. Een gewijde basis creëren
3. Vergeet de titel. Ga aan het werk
4. Maak geschenken
5. Het gewone + extra aandacht = het buitengewone
6. Dood de kunstmonsters
7. Je mag van mening veranderen
8. Bij twijfel, ga opruimen
9. Demonen haten frisse lucht
10. Onderhoud je tuin

 

 

Lezen?

 

De adviezen in ‘Keep going’ zijn nuchter, down-to-earth en richten zich op allerlei aspecten van ‘het leven’: van het ‘verzamelen van openhartige mensen’ tot het nut van de vliegtuigstand op je telefoon, en van het vinden van inspiratie in alledaagse momenten tot het vormgeven van je werkplek. Ik vind de thema’s mooi gekozen maar het boek een beetje van de hak op de tak springen. Het is vooral een aaneenschakeling van anekdotes, citaten en ideeën. ‘Keep going’ is een aanrader om te lezen, maar wanneer je nog geen boek van hem gelezen hebt en graag met zijn werk wil kennismaken, zou ik kiezen voor ‘Show your work’.

 

Sowieso een goed idee: word lid van zijn nieuwsbrief, via Austinkleon.com. Kleon deelt hier vooral korte tips en hersenspinsels over boeken, beeldende kunst, creativiteit, muziek en film.

 

 

Bij mijn mailinglist aansluiten kan natuurlijk ook 😉 Elke maand wat inspiratie ontvangen op het gebied van kunst en creativiteit? Hier kun je je aanmelden! 

 

No Comments

Post a Comment