Top
Inspirerende collagekunstenaars - Irene van Krieken
fade
1979
post-template-default,single,single-post,postid-1979,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.3.7,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-vertical,eltd-sticky-header-on-scroll-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-slide-from-top,eltd-dark-header,eltd-header-style-on-scroll,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive
My turn on the catwalk - Derek Gores

Inspirerende collagekunstenaars

In verhouding tot het aantal tekenaars en schilders is het aantal kunstenaars dat vooral met collagetechniek werkt wat kleiner, maar gedurende de afgelopen jaren ben ik er online heel wat tegengekomen. Een aantal van deze collagekunstenaars (heet dat zo eigenlijk?) wil ik graag in de schijnwerpers zetten, omdat ze voor mij een bron van inspiratie zijn.  

 

De foto’s van de kunstwerken zijn gebruikt met toestemming van de kunstenaars

 

 

My turn on the catwalk - Derek Gores

‘My turn on the catwalk’ – Derek Gores

Toen ik de overstap maakte van pastelkrijt naar papier, ging ik me ook meer verdiepen in collagekunst van anderen. Ik kende eigenlijk nauwelijks kunstenaars die met papier werkten, dus er ging een wereld voor me open. De eerste artiest die me inspireerde, was Derek Gores (USA). Ik was zo onder de indruk dat ik een print van hem gekocht heb: ‘My turn on the catwalk’. Deze collage is vooral in grijstinten uitgevoerd, maar hij heeft ook veel kleurrijker werk. Zo sprankelend!

Derek Gores maakt veel collages met vrouwfiguren als onderwerp. Hij beschrijft deze als volgt: “My real subject in the figurative women is the study of ‘Fierce’. Strength, honesty, vulnerability- admired with utmost respect.” Zijn inspiratiebronnen zijn onder andere Egon Schiele en Gustav Klimt. Zie meer van Gores’ werk op zijn website en op Instagram. Wanneer je zelf collages maakt, raad ik je aan om even te zoeken naar de faq (frequently asked questions) op zijn website. Hij geeft hierin veel tips over collagetechnieken.

 

 

 

'Boston Coffee' - Betsy Silverman

‘Boston Coffee’ – Betsy Silverman

Bij veel collagekunstenaars probeer ik echt bewust te kijken naar de gebruikte technieken, om te zien wat ik daarvan mee kan pikken: de manier waarop ze kleur gebruiken, hoe ze de beelden samenstellen… Bij het werk van Betsy Silverman lukt me dat meestal niet zo goed. Dat komt omdat ik vooral in de ‘wow!-fase’ blijf hangen. Haar collages zijn zo prachtig uitgewerkt dat ik niet eens weet waar ik zou moeten beginnen wanneer ik zo’n werk zou willen proberen te maken.

Ik ben met name fan van haar stadsgezichten en vind het ongelooflijk hoeveel detail ze hierin weet aan te brengen. Kijk bijvoorbeeld naar de etalage op de afbeelding en zie hoe ze de spiegeling in het glas heeft aangebracht. Ze gebruikt alleen gerecycled papier (uit magazines) en elk fragmentje is met zorg uitgezocht. Ik weet hoeveel tijd dat kost, zeker bij een realistisch werk. Kijk vooral ook op haar Instagrampagina en op haar website bij ‘Works’ en klik op de afbeeldingen voor een vergroting!

 

 

'Pretty as a peacock' Deborah Shapiro

‘Pretty as a peacock’ – Deborah Shapiro

Deborah Shapiro (USA) is gefascineerd door het feit dat je met collage meer kunt laten zien dan op het eerste gezicht lijkt. Van veraf zie je het complete beeld, van dichtbij kun je de details zien, de ‘beelden in het beeld’. Het dagelijks leven is het uitgangspunt van haar werk. Dat geldt zowel voor haar onderwerpen (dieren en momenten uit het alledaagse leven) als voor haar materiaal: gerecycled papier. Haar werk is kleurrijk en vooral haar dierenportretten vind ik heel erg inspirerend. De manier waarop ze bijvoorbeeld schaduwen maakt en verschillende patronen met elkaar combineert, vind ik erg leerzaam.

‘Pretty as a peacock’ is hiervan een mooi voorbeeld. Op elke vierkante centimeter gebeurt iets interessants, maar wanneer je het complete beeld ziet straalt het toch harmonie en soepelheid uit. Kijk voor meer werk van Deborah Shapiro op haar website, facebook– en Instagrampagina.

 

 

'Shattered identity #1' - Paola Bazz

‘Shattered identity #1’ – Paola Bazz

Een andere vorm van papierkunst maakt Paola Bazz (UK). Deze in Italië geboren artiest maakt net als de hierboven genoemde collagekunstenaars kunst om aan de muur te hangen, maar dan wel in 3D.

Paola Bazz is zeer geïnteresseerd in de manier waarop onze identiteit en de maatschappij steeds veranderen. Ze ziet de informatie die verspreid wordt via tijdschriften (haar materiaal) als allemaal fragmentjes van de maatschappij, en trekt dat door naar haar werk. Haar werk bestaat uit fragmenten papier, die samen ook weer fragmenten vormen van een compleet beeld, vaak een portret. Een deel van het portret is meteen zichtbaar, de rest moet je er als kijker bij voorstellen. Ik vind het intrigerend. Ze knipt en scheurt niet alleen, maar vouwt en manipuleert het materiaal ook. Haar werk ‘shattered identity’ bestaat bijvoorbeeld uit vierkantjes die eigenlijk gevormd zijn door muizentrapjes. Zoom vooral even in op de foto, of kijk op haar website en Instagrampagina waar ze veel detailfoto’s plaatst.

 

No Comments

Post a Comment

Op de hoogte blijven?

Wil je automatisch op de hoogte blijven van nieuwe updates? Laat dan je emailadres achter!