Top

Inspiratie uit de stad: Gaudí’s Barcelona

Toen ik door vrienden gevraagd werd om met hen mee te gaan naar één van de mooiste steden van Europa, hoefde ik daar niet over na te denken. Natuurlijk wilde ik mee! Barcelona is naast Ramblas en voetbal immers vooral de stad van de architect Antoni Gaudí (en naar later bleek, ook van geweldige tapas en eindeloze hoeveelheden sangría, maar dat terzijde). Drie dagen lang hebben we ons prima vermaakt, uiteraard met een camera in de aanslag. Dat levert in een stad als Barcelona automatisch een heleboel foto’s op. Toen ik de foto’s terugkeek, realiseerde ik me dat ik eigenlijk maar weinig ‘klassieke’ stedentrip-foto’s gemaakt heb. Natuurlijk zijn die er wel: er is in Barcelona keuze genoeg aan bezienswaardigheden. Indrukwekkende gebouwen, prachtige gevels, het fijne Parc de la Ciutadella vlakbij ons appartement en uiteraard de nodige foto’s van eten en drinken.

 

Barcelona in detail

De meeste (en mooiste) foto’s zijn echter niet van de bekende highlights, maar van hele kleine objecten. Een tegeltje hier, een mooie muurschildering daar, noem het maar ‘Barcelona in detail’. De belangrijkste inspiratiebronnen daarbij waren La Pedrera (Casa Milà, één van de Gaudí-huizen) en de eindeloze kleurenpracht van Parc Güell, van dezelfde architect (klik op de foto’s voor een vergroting).

 

Barcelona: Parc GüellBarcelona: Parc GüellBarcelona: Parc Güell

_________________________________________

  

 

 

 

 

 

 

 

 

Palau de la Musica Catalana

Daarbij zitten in de fotoserie ook foto’s van Palau de la Musica Catalana, wat mij betreft het absolute hoogtepunt van de reis. Echt, sla de Sagrada Familia maar over (of loop er een rondje omheen) en zorg dat het muziekgebouw op je to-do lijst staat! Geen werk van Gaudí, maar van zijn tijdgenoot Lluís Domènech i Montaner. Het prachtige gebouw in art nouveau stijl (of eigenlijk ‘Modernisme Català’, de Catalaanse variant) werd aan het begin van de 20e eeuw gebouwd, in slechts 3 jaar tijd. Dat laatste werd – met een niet al te subtiele sneer richting de Sagrada Familia – benadrukt door onze gids en terecht, want het is een groot en rijk gedecoreerd bouwwerk.

De grote zaal voelt als een soort muziekdoos, met kleurrijk daglicht vanuit de ramen aan de zijkant maar ook door het licht dat via het dak naar binnen valt.

Prachtige mozaïeken, beeldhouwwerken en een enorm dak met een middendeel bestaand uit duizenden stukjes glas. Het gebouw is de thuishaven van het Orfeó Català, de koorgemeenschap van Barcelona. Het ontwerp laat zien dat niet alleen klassieke muziek, maar ook wereldmuziek, jazz- en popmuziek er een plek krijgen en dat het vanaf de bouw al bedoeld is voor alle lagen van de samenleving. Wij konden helaas geen voorstelling bijwonen, maar ook zonder geluid ademt het gebouw een ‘heiligheid’ uit die je eerder bij een kerk zou verwachten. Het gebouw staat dan ook niet voor niets op de UNESCO werelderfgoedlijst.

 

Inspiratie

Ik ben me er de hele reis van bewust geweest dat ik iets wilde doen met de inspiratie die Barcelona oproept. Vandaar de honderden detailfoto’s die ik heb gemaakt om de kleuren van de stad vast te leggen (met veel dank aan mijn reisgenoten voor hun eindeloze geduld). Een concreet idee is er nog niet, maar voorlopig is door de foto’s heengaan al een inspiratiebron op zich!

 

Elke maand wat inspiratie ontvangen op het gebied van kunst en creativiteit? Sluit je dan aan bij mijn mailinglist!

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.