Top
If you can cut you can collage

If you can cut, you can collage

Kun je een schaar vasthouden? Mooi, dan kun je collages maken! ‘If you can cut, you can collage’ is een ode aan het uitgescheurde plaatje uit je favoriete tijdschrift, aan die vergeelde pagina bladmuziek die je ergens tegenkwam, het laatste beetje kadopapier, plakkerige snoeppapiertjes die je kind bewaard heeft (omdat ze zo mooi glimmen) en alle andere schatten van papier die je in je leven verzamelt. Het boek laat zien wat je kunt doen om deze een tweede leven te geven, via allerlei collage-ideeën en -technieken.

 

De schrijfster is Hollie Chastain, papierkunstenaar en illustrator uit de Verenigde Staten. Op haar website schrijft ze dat ze dit boek heeft geschreven voor iedereen die het gevoel heeft geen kunst te kunnen maken. Wat ze in haar boek heel knap doet, is niet alleen laagdrempelige collage-technieken introduceren, maar gaandeweg leer je ook veel over de technieken die horen bij beeldende kunst in het algemeen. Zo gaat ze in op ‘de principes van compositie’, door te kijken naar bijvoorbeeld balans, beweging, ritme en contrast. Door te experimenteren en tegelijkertijd te kijken naar wat er gebeurt, leer je spelenderwijs iets te creëren.

 

Na een uitleg (waarbij je zelf uitgedaagd wordt om mee te doen en te experimenteren), bevat ‘If you can cut, you can collage’ ook een hoofdstuk met oefeningen en ideeën voor collageprojecten. Hier laat ze je volop spelen met kleur, herhaling, verschillende lagen en textuur. Het boek bevat tot slot een aantal vellen gekleurd papier, zodat je meteen aan de slag kunt.

 

‘If you can cut, you can collage’ is Engelstalig, een Nederlandstalige versie is er (nog) niet. Het boek bevat echter zoveel foto’s dat alleen die al inspiratie geven. De kleine opdrachten lijken me ook ontzettend leuk om met bijvoorbeeld een klas te doen, niet alleen met jongere kinderen maar ook voor grotere kinderen, waarbij meer nadruk gelegd kan worden op de achterliggende theorie.

 

 

Op onregelmatige basis wat inspiratie ontvangen op het gebied van kunst en creativiteit? Sluit je dan aan bij mijn mailinglist!

 

1 Comment
  • sally veauta

    I LoVE your work!

    13 december 2020 at 00:05 Beantwoorden

Post a Comment