Top

Hoe red je een tegenvallend museumbezoek?

Heb je wel eens in een museum rondgelopen en het enorm níet naar je zin gehad? In de zomervakantie was ik een paar dagen in Berlijn, waar je musea vindt op elke straathoek. In één van de musea was een tentoonstelling te zien met werk van Paul Klee, dus besloot ik in elk geval dat museum uit te kiezen voor een bezoekje. 

 

 

Een warme ontvangst

 

Het museum bevindt zich achter een deur die niet te onderscheiden is van de andere voordeuren in de straat. Toen ik hem openduwde was ik even bang dat ik bij een willekeurige Berlijner in de gang zou staan, maar het bleek inderdaad de ingang van het museum. De dame bij de kassa keek me ongeïnteresseerd aan. Ze gebaarde richting de garderobe waar ik mijn tas in een kluisje moest stoppen. Meerdere bezoekers visten daar in tassen en jaszakken naar kleingeld voor het kluisje. Ik gaf een euro aan een Japanse toeriste, want nee, aan de kassa werd niet gewisseld.

 

 

Geen foto’s alstublieft

 

Bij binnenkomst in de eerste expositieruimte viel me als eerste de suppoost op. Daarna vielen me nog veel meer suppoosten op, want er stond er één op elke paar vierkante meter. Via portofoons communiceerden ze met elkaar. Dat had iets dreigends, alsof er elk moment iets vreselijks kon gaan gebeuren. Elke beweging die ik maakte werd gadegeslagen en zodra ik mijn telefoon pakte werd ik ogenblikkelijk gewezen op het bordje ‘geen foto’s’. Nadat ik in mijn beste Duits had uitgelegd dat ik alleen aantekeningen wilde maken, lieten ze het toe, tot ik in de volgende zaal aankwam. Er bekroop me het idee dat niemand echt wilde dat ik er was. Sterker nog: na een half uur besloot ik dat ik er zelf eigenlijk ook niet echt wilde zijn. Weer buiten bedacht ik dat ik me eigenlijk gewoon had laten wegjagen. De expositie was heel mooi, maar dat dat was ik al bijna vergeten.

 

 

Tips bij een tegenvallend museumbezoek

 

Tegenvallend museumbezoek maak ik niet zo vaak mee, maar soms lukt het echt niet. Dan ben ik zelf niet in de stemming, de expositie valt tegen, het is zo druk dat je over andere museumbezoekers struikelt of de sfeer is gewoon niet prettig. Weggaan kan natuurlijk, maar dat is wel zonde van het geld en de reistijd. En wat als je museumgenoot zich ondertussen prima amuseert en bij elk object minutenlang blijft hangen? Hierbij geef ik je vijf tips om een museumbezoek te redden.

 

 

Tip 1: luister medebezoekers af

Dit is met stip mijn lievelingsactiviteit in een museum, ook wanneer ik het wél naar mijn zin heb overigens. Luister naar waar mensen zich over verbazen, de vragen die ze stellen, hoe ze kunst ervaren. Ik raad aan: kinderen in het algemeen (bonuspunten voor pubers), mensen die eruit zien alsof ze door hun partner zijn omgekocht om naar een museum te gaan en het type ‘kenner’, die hun huis vol kunst hebben staan en precies weten wat ze willen en wat ze vinden van wat ze zien.

 

 

Tip 2: match bezoekers met de kunst

Een leuke bezigheid vooral wanneer het wat drukker is: match bezoekers met de kunstvoorwerpen waar ze naar kijken. Overeenkomsten in houding, in de kleur van hun kleding; People Matching Artworks heeft er een sport van gemaakt.

 

 

Tip 3: bestudeer de suppoosten

Het hoeft niet altijd van één kant te komen toch? Gewoon terugkijken dus. Ik vind suppoosten interessante mensen. Wat ze uitstralen en hoe ze zich gedragen is per museum heel verschillend. Zo zie je in sommige musea het type dat ik maar even ‘de professional’ noem: onberispelijk in pak, vriendelijke uitstraling, vrijwel onzichtbaar maar waarvan ik vermoed dat ze als een soort ninja’s in actie komen wanneer je iets doet dat niet door de beugel kan. In andere musea zie ik suppoosten die ik als ‘de liefhebber’ zou typeren: mensen die ervan genieten dat ze betaald worden om in een museum rond te lopen en de meest fantastische verhalen zou kunnen vertellen als je er naar zou vragen. En dan tot slot het type dat ik in Berlijn tegenkwam: het ‘je-mag-blij-zijn-dat-je-hier-überhaupt-mag-komen-kijken-type’. Ze volgen elke beweging met argusogen en zijn zo aanwezig dat je er bijna je nek over breekt.

 

 

Tip 4: er is meer dan kunst

In een museum is het uiteraard de bedoeling dat je vooral naar de kunst kijkt, maar – naast je medebezoekers en suppoosten – is er veel meer te zien. Bestudeer het gebouw zelf bijvoorbeeld, van de vloeren en de kleurkeuze op de muur, tot de route-aanduidingen en de lichtknopjes.

 

 

Tip 5: speel een spelletje

Een suggestie die Rob Walker (2019) doet in ‘The art of noticing’: speel ‘koop, verbrand of steel’. Ga in een willekeurige museumzaal staan en bekijk de werken. Welk werk zou je willen kopen indien je over het geld beschikte? Wat vind je zo mooi dat je het het liefst direct van de muur zou willen halen en onder je arm mee naar huis zou willen nemen? En wat vind je zo lelijk dat je het het liefst meteen in de brand zou steken? Of een andere suggestie voor een spelletje: speel een potje museumbingo.

 

En anders is er natuurlijk altijd nog het museumcafé…

 

Bron:

Walker, R. (2019). The art of noticing. Rediscover what really matters to you. Londen: Ebury Publishing.

 

 

Elke maand wat inspiratie ontvangen op het gebied van kunst en creativiteit? Sluit je dan aan bij mijn mailinglist!

 

1 Comment
  • Willy Sietsma

    Wat een leuke tips. Zo had ik nog niet over ee museum bezoek nagedacht. Maakt het nog leuker. Dank je wel.

    25 september 2019 at 19:33 Beantwoorden

Post a Comment