Top

Te zien in het museum: Escher in het Paleis

Onmogelijke landschappen, trappen die zowel naar boven als naar beneden lopen, vogels die met wiskundige precisie transformeren in vissen, portretten in spiegelbollen en grafische patronen. Het werk van de Nederlandse kunstenaar Maurits Cornelis Escher is wereldberoemd, en in Den Haag is een permanente tentoonstelling aan hem gewijd: Escher in het Paleis.

 

 

Het Paleis aan de Lange Voorhout

 

Het ‘paleis’ uit de titel is het voormalig winterpaleis van Koningin-moeder Emma, het Paleis aan de Lange Voorhout. Het is een 18e eeuws gebouw vol mooie ruimtes waarin vooral de grote spiegels opvallen. Het pand werd in 1991 door de koninklijke familie aan de gemeente Den Haag verkocht, onder voorwaarde dat er alleen culturele activiteiten plaats zouden vinden. In eerste instantie werden er verschillende exposities georganiseerd, maar de tentoonstelling rondom het werk van Escher is al vanaf 2002 te zien.

 

 

Escher(s)

 

Als kind bladerde ik graag in het boek dat mijn ouders in de kast hadden staan over Escher. Ik was (net als nu nog altijd) vooral gefascineerd door patronen. Zijn beroemde zelfportret in de spiegelbol vond ik griezelig, dat magere gezicht, die strenge blik… Later, toen ik eindexamen deed op het conservatorium, kwam ik via een omweg bij Escher terug. Op mijn programma stond werk van de componist Rudolph Escher, Maurits Cornelis’ neef, en bij het analyseren van het stuk en het verdiepen in de componist werd ik ook weer richting M.C. Escher getrokken. Ik vond het grafische, wiskundige van zijn werk vooral interessant, eigenlijk net zo als vroeger.

 

 

Escher in het Paleis

 

Escher in het paleisEscher in het Paleis is grotendeels chronologisch opgebouwd. Ik vond het interessant om – naast de meest beroemde werken – ook Eschers vroege werken te zien. Heel anders van stijl soms, maar net zo boeiend. Bekijk wanneer je de expositie bezoekt vooral ook de film die vertoond wordt, want deze laat zien hoe de verschillende stijlen van Eschers werk samenhangen met zijn leven. Van het experimenteren op jonge leeftijd en het zoeken naar een eigen stijl tot de verschillende latere series, die Escher zijn bekendheid hebben gegeven. Deze zijn vooral op de eerste verdieping te vinden, waar je via de bijna koninklijke trap komt. Ik zou zijn werk samenvatten als ‘verwondering’. Escher was naar eigen zeggen niet zo gericht op ‘iets moois maken’, maar vooral op het verrassen van de kijker.

 

 

Kijken als Escher

 

Wanneer je Eschers werk gezien hebt, is er nog een toetje: ‘Kijken als Escher’. Je bereikt dit deel van de tentoonstelling via een kleine trap (de Koningin-moeder had op de tweede verdieping geen vertrekken, dus daar hoefde geen mooie trap gebouwd te worden). Dit deel is interactief en gericht op optische illusies. Bewegende vloeren, spelen met perspectief, jezelf spiegelen in een magische bol en je eigen patronen ontwikkelen. Er werden daarnaast films vertoond die deden denken aan de kinetische kunst van de expositie ‘Actie – reactie‘ in de Kunsthal. Er liepen veel kinderen rond aangezien het vakantie was, en die leken zich uitermate goed te vermaken. Al was het in sommige gevallen ook omdat ze in de donkere filmruimtes even ongezien een spelletje op hun telefoon konden spelen 😉

 

 

Aanrader

 

Ik kan kort over zijn over Escher in het Paleis: gaan. Het gebouw op zich is al de moeite waard (vergeet niet naar boven te kijken, er hangen bijzondere kroonluchters), de tentoonstelling is meer dan de moeite waard en je bevindt je ook nog in een heel mooi stukje Den Haag, vlakbij het Binnenhof.

 

De expositie ‘Escher in het Paleis’ is doorlopend te zien in het Paleis aan de Lange Voorhout in Den Haag.

 

 

Elke maand wat inspiratie ontvangen op het gebied van kunst en creativiteit? Sluit je dan aan bij mijn mailinglist!

 

 

No Comments

Post a Comment