Top
collage 2018

Dat was 2018!

Aan het begin van 2018 heb ik voor het eerst min-of-meer concrete blogdoelen opgesteld. Ik geef toe, als mijn studenten ze zo losjes zouden formuleren zouden ze terug naar de tekentafel mogen, maar gelukkig zit ik niet meer op school 😉 Tijd om daar tussen de oliebollen even op terug te blikken!

 

 

1a. Meer actief inspiratie opdoen in musea…

 

Ik begon het jaar bij ‘Change the System‘ en ‘The Academy of Tal-R‘ in het Boijmans van Beuningen en eindigde het jaar bij de buren, bij ‘100 jaar kinetische kunst‘ in de Kunsthal. Ik ben dit jaar dichtbij huis gebleven dus. Vooral die laatste tentoonstelling was echt geweldig, dus ben je nog niet geweest? Ga in januari nog langs en / of bekijk de compilatie die ik maakte van mijn bezoek!

 

 

1b. …en bij andere kunstenaars

 

Tijdens het terugblikken keek ik hoopvol op de site van de Museumkaart, waar je je eigen museumbezoekjes terug kunt zien. Dat was slikken, want twee museumbezoeken? Dat was niet helemaal het doel uiteraard. Vanwege ziekte was ik dit jaar niet fit genoeg om er veel op uit te trekken, dus het aantal bezochte exposities is beperkt gebleven. Gelukkig kun je thuis op de bank ook prima inspiratie opdoen. Ik nam contact op met een aantal collagekunstenaars die ik inspirerend vind, met de vraag of ik iets van hun werk mocht laten zien op mijn blog. Het regende enthousiaste reacties, vaak in lijn met het type kunstenaar. Zo antwoordde de Japanse straatkunstenaar ‘Hush’ mijn mail met de éénregelige boodschap ‘yeah cool with that’. Ik kon niet alle kunstenaars kwijt in mijn ene blog, dus er volgt binnenkort een vervolg. Wat ik geleerd heb van deze actie? Los van het feit dat het leuk is om op je blog iets te vertellen over je inspiratiebronnen, is contact hebben met je helden (inclusief licht puberale gedachten als “OMG, hij mailt terug!” en “Neeeee, ze heeft gewoon mijn Instagrampost geliket!”) heel inspirerend.

 

 

2. Lezen over kunst

 

Meer lezen over kunst, dat was mijn tweede, ook niet erg concrete doel. Graag neem ik je mee in de boekenkast van dit jaar (klik op de afbeelding)

3. Nieuwe workshop of cursus volgen

 

Het derde doel was wat concreter, en in de eerste helft van dit jaar nam ik deel aan de cursus ‘Kunstanalyse’ van Atelier Lokaal.
Portret man zwart witDe cursus bestond uit meerdere series lessen (zelf aan de slag, in het begin met potlood en houtskool, later ‘gewoon’ weer met papier), gevolgd door een bespreekles. Het is heel fijn om ruim de tijd te hebben om niet alleen je eigen werk te bekijken, maar ook dat van anderen te zien ontwikkelen en stil te staan bij de resultaten. Daarnaast is het leerzaam om al die verschillende creatieve processen te zien: variërend van cursisten die vol overgave experimenteren tot cursisten die stap voor stap naar een eindresultaat werken. Dit portret is een van mijn resultaten van deze cursus.

 


4. Vaker bloggen

 

Nog zo’n lekker concreet doel: vaker bloggen. Zeker de laatste maanden heb ik veel geblogd, niet alleen voor mijn eigen website maar ook voor de Sound Trip Academy. Daarbij is het gaandeweg voor mijn eigen blog duidelijker geworden wat centraal staat. Wat ik vooral wil onderzoeken, is hoe het creatieve proces werkt en wat creativiteit precies inhoudt. Ik vind dit leuke thema’s om over te vertellen, maar ook om zelf veel over te leren. Dit jaar schreef ik over:

 

5. Inspirerende werkruimte

 

Een meer praktisch doel was het realiseren van een inspirerende werkruimte. Eerder had ik al mijn collagespullen naar zolder verhuisd, maar een echt ‘atelier’ was het nog niet geworden. Inmiddels is dat al veel meer het geval, vooral omdat ik naast mijn eigen spullen ook meer kunst van anderen aan de muur heb gehangen. En niet alleen prints zoals eerder, maar nu ook voor het eerst ‘echte’ originele kunst. En ook dat verdiende een blog.

 

Atelier

 

 

 

6. Nieuwe concepten bedenken voor mijn collages

 

Hier moest ik dit jaar even over nadenken, maar met de lancering van mijn project ‘Views’ kan ik ook dit doel afstrepen. De eerste landschapscollages zijn af, in 2019 volgen er meer! Doe je ook mee? Kijk dan hier!

 

En nu? Zo rond de jaarwisseling ben ik (net als tijdens de rest van het jaar overigens) aan het nadenken over nieuwe plannen. Nieuwe collages, nieuwe tentoonstellingen (PaperArt 2019 komt eraan!), welk van de boeken op de stapel ik komend jaar wil gaan lezen…  ik heb er zin in! Stay tuned!

 

Elke maand wat inspiratie ontvangen op het gebied van kunst en creativiteit? Sluit je dan aan bij mijn mailinglist!

 

No Comments

Post a Comment