Top
Bloemencollage

Zelf maken: bloemencollage

Bloemen! Wie wordt er niet vrolijk van? In deze tutorial laat ik je zien hoe je een bloemencollage opbouwt. Leuk om aan de muur te hangen, kado te geven of om als ontwerp voor een kaart te gebruiken. Een collage als deze is ook erg leuk om kinderen te doen, thuis of op school.

 

 

Wat heb je nodig?

 

 • Een stuk karton dat als ondergrond kan dienen. De maat is natuurlijk helemaal aan jou! Ik heb dit keer gekozen voor een witte ondergrond van ongeveer 20×30 cm. Het karton dat ik gebruikt heb was 180 grams papier.
 • gekleurd papier uit magazines, kranten, verpakkingen…
 • potlood
 • schaar
 • lijm (ik gebruik de plakstiften van de Action)
 • eventueel: inspiratie van een ‘echte’ bos bloemen, of één of meerdere foto’s

 

Stap 1: schets

 

Bepaal globaal hoe je bloemencollage eruit gaat zien: waar je ongeveer de vaas en bloemen wilt plaatsen. Ik vind het vaak speelser om de vaas niet in het midden te zetten, maar een beetje naar de zijkant. Bedenk wat voor vaas je mooi vindt: rond of rechthoekig? Hoog of laag? Geef aan waar deze straks gaat komen. Wanneer je een horizontale lijn toevoegt, lijkt het alsof de vaas op een tafel staat. Je kunt ook de plek van de bloemen alvast een beetje aangeven. Je kunt kiezen voor dezelfde vorm en grootte bloemen, maar uiteraard ook variëren. Maak als je klaar bent met je schets even een foto. Je plakt namelijk straks grotendeels over je tekening heen, dus dan is het handig om een geheugensteuntje te hebben. 

 

 

Bloemencollage schets

 

Stap 2: De achtergrond

 

Het is het meest praktisch om van achteren naar voren te werken: je begint dus bij de achtergrond. Ik heb gekozen voor een vrij rustige basis, maar alles kan! Je kunt in plaats van kleur bijvoorbeeld ook teksten gebruiken als achtergrond. Om een beetje een ‘losse’ sfeer te krijgen, heb ik ervoor gekozen om de achtergrond te scheuren en niet te knippen.

 

Tip: papier uit magazines is niet door en door gekleurd. Als je papier scheurt krijg je witte randjes te zien waar de scheur zit. Wanneer je dit niet zo mooi vindt, kun je het verminderen door als volgt te werk te gaan: houd het papier met je linkerhand vast en scheur door het papier met je rechterhand naar je toe te trekken. De witte randjes komen aan de linkerkant te zitten; het papier in je rechterhand is het deel dat je gebruikt.

 

Bloemencollage achtergrond

 

 

Stap 3: de vaas

 

Nu kun je echt creatief worden! Het is helemaal aan jou hoe je de vaas invult. Je kunt je eigen collectie aan vazen als inspiratie gebruiken, ik neus ook wel eens online rond voor inspiratie. Ik kwam een mooi stuk papier tegen in grijstinten, waar al wat patroon in zit dus ik heb het verder eenvoudig gehouden. 

 

Bloemencollage basis

 

Stap 4: bladeren

 

Voordat ik de bloemen heb gemaakt, heb ik eerst de bladeren toegevoegd op de plekken waar ik vermoedde dat geen bloemen zouden zitten. Ik heb de Allerhande gebruikt, als je van dichtbij kijkt, zie je dat de bladeren bestaan uit pasta pesto, groentesoep, broccoli en een tafelkleed 😉 Je kunt altijd de bloemen er straks weer overheen plakken, of alsnog extra groen toevoegen, dus het is niet erg wanneer je nog niet helemaal zeker weet waar welke bloem gaat komen. Knippen en scheuren kan allebei, ik heb gekozen om de bladeren te scheuren.

 

 

Stap 5: bloemen

 

Om de bloemen te maken (zie de foto hierboven), maak je eerst een lekkere voorraad materiaal. Maak een keus in de kleuren die je wilt gebruiken, in mijn geval vooral geel, met wat rood, roze en paars als accentkleuren. Blader door tijdschriften en knip vormen uit die straks gaan dienen als bloemblaadjes. Niet teveel nadenken: gewoon lekker knippen. Doordat je een beetje vrije vormen knipt, krijg je straks een wat spontaner resultaat. Je kunt daarna de vormen bij elkaar leggen en bloemfiguren maken. Ik schuif meestal een tijdje de fragmentjes heen en weer tot ik tevreden ben. Wanneer je een bloem maakt in één kleur wordt het soms een beetje saai, dus wat accentkleuren toevoegen is leuk. Maak je paarse bloemen, voeg dan bijvoorbeeld een beetje blauw toe voor de afwisseling, of bijvoorbeeld geel voor een spannend effect. Hieronder zie je twee varianten die ik met hetzelfde materiaal gemaakt heb: plaatje 1, 2 en 3 laten zien hoe je een ‘open bloem’ maakt (vooraanzicht), en de laatste twee afbeeldingen laten zien hoe je een zij-aanzicht maakt. Ik heb beide varianten gebruikt in mijn collage. 

 

 

Bloemencollage bloemen

 

 

Stap 6: kritische blik

 

Bloemencollage Wanneer je de bloemen gemaakt hebt, is het tijd om je collage kritisch te bekijken. Ik had nog wat delen waar geen bloemen of bladeren zaten, die heb ik opgevuld. Daarnaast heb ik her en der nog wat accentjes toegevoegd: kleine fragmenten papier in vooral ronde vormen, om het wat speelser te maken. Tot slot een spannende stap: ik was niet zo blij met de compositie en heb zowel aan de onder-, boven- als rechterkant een deel van de bloemencollage weggesneden. Wanneer je dit wilt uitproberen maar niet meteen de schaar in je werk durft te zetten, is het handig om een foto te maken en te kijken welke uitsnede je het mooist vindt.

 

 

Heb jij deze DIY geprobeerd? Of heb je vragen? Laat gerust een berichtje achter!

 

 

 

Elke maand wat inspiratie ontvangen op het gebied van kunst en creativiteit? Sluit je dan aan bij mijn mailinglist!

 

 

2 Comments
 • Lari

  heel leuke DIY en inspiratie Irene. Dankjewel.

  5 april 2021 at 09:39 Beantwoorden
 • Anoniem

  Super fijn hoe je dat uitlegt. En heel mooi gedaan.

  13 juli 2021 at 10:07 Beantwoorden

Post a Comment