Top

Lezen voor kinderen: Als een echte artiest

In de bibliotheek kijk ik vaak watertandend naar de kasten vol prentenboeken; die prachtige tekeningen! Bij gebrek aan kinderen leen ik meestal geen kinderboeken, maar soms wint de nieuwsgierigheid het toch. ‘Als een echte artiest’ van Sue Lacey is een boek dat niet alleen bedoeld is om te lezen, maar vooral ook om te doen. 

 

Als een echte artiestVolgens de kaft gaat het om ‘kijken, schilderen en tekenen’ maar wanneer je verder leest is er ook aandacht voor beeldhouwen en (hoera!) collagetechniek. Het boek is opgebouwd in vijf thema’s: personages, landschappen, sport & spel, stillevens en dieren. Dit doet de auteur door per thema meerdere kunstenaars centraal te zetten. Het boek geeft opdrachten aan de hand van werk van grote kunstenaars, maar geeft daarbij veel ruimte aan wat het kind leuk vindt om te doen. Verwacht geen compleet uitgedachte 10-stappenplannen, kleurplaten of andere recepten, maar vooral veel inspiratie voor kinderen om hun eigen draai te geven aan de opdracht.

 

Gaandeweg komen er in ‘Als een echte artiest’ verschillende technieken voorbij, wordt er bijvoorbeeld verteld over kleurenleer, compositie maar worden ook tips gegeven over materialen. Klei, acrylverf, pastelkrijt, papier, alles komt aan bod. Dit boek is ook prima geschikt voor het onderwijs en de ideeën zijn goed aan te passen aan de leeftijd van het kind of de kinderen. Dat blijkt ook wel uit de brede leeftijdsaanduiding: 6-14 jaar.

 

Waar ik overigens helemaal blij van werd, is dat een van de opdrachten precies is wat ik als kind zo leuk vond om te doen: een grote krabbel maken op papier (of dat de juf laten doen), vormen zoeken en er iets van maken. Zie mijn prachtige auto bovenaan de pagina, die ik groep 7 tekende: zit er actie in of niet?

No Comments

Post a Comment