Top

11 manieren om je creativiteit te stimuleren

Iedereen die creativiteit toepast in zijn of haar werk, hobby of dagelijks leven, weet dat dit niet altijd vanzelf komt. Misschien ben je het ‘maar-ik-ben-helemaal-niet-creatief!-type’ en begin je helemaal niet, misschien ontbreekt het je aan inspiratie, kom je niet in de goede sfeer of je bent begonnen maar loopt halverwege vast. Gelukkig zijn er manieren om je creativiteit te stimuleren. Er bestaan veel lijstjes met tips, dit is het mijne!

 

1. Begin (en leg die stemmetjes het zwijgen op)

De eerste manier om je creativiteit te stimuleren is om ideeën te genereren. Dat kan via een brainstormsessie met woorden (een mindmap bijvoorbeeld), maar ook door te schetsen. Dit levert meteen uitdagingen op, want als volwassene vinden we graag overal iets van. Heb je last van stemmetjes in je hoofd die je ideeën meteen afbranden? De ‘dat-slaat-nergens-op-‘ en ‘waar-ben-ik-in-vredesnaam-mee-bezig-stemmetjes?’ Zoek dan naar manieren om ze stil te krijgen. Wat voor mij werkt: een timer. Ik leg bijvoorbeeld 10 vellen papier op een rij en schets 1 portret per minuut. Geen tijd voor perfectie, meteen door naar de volgende. Je hebt op deze manier niet eens tijd om onderweg iets van je eigen werk te vinden. Na afloop vind ik er overigens vaak alsnog wel wat van, maar aangezien ik maar een minuut de tijd had kan ik mezelf prima vergeven. Het helpt om los te komen en het levert soms verrassend spontane resultaten op, die je later verder kunt uitwerken.

 

 

2. Leg je ideeën vast

Zorg dat je een plek hebt waar je ideeën (bijvoorbeeld die snelle schetsen of mindmaps van tip 1) vast kunt leggen. Schrijf ingevingen op, maak en bewaar foto’s en filmpjes, spaar interessante artikelen of citaten. Ik heb een simpel schrift voor dit doel dat ik gebruik als een logboek (of als je heel hip bent, een journal), maar ik gebruik ook een Pinterestpagina en een simpel tekstbestand op zowel mijn computer als telefoon om ideeën in op te slaan. Je bouwt daarmee een bibliotheek op waar je op terug kunt vallen.

 

 

3. Bekijk wat er allemaal al is

Inspiratie vind je overal, zolang je je ermee omringt. Lees boeken, blogs, artikelen, bekijk een TED-Talk, luister naar muziek en kijk rond in musea. Bekijk wat er allemaal al bedacht is. Op een enigszins beschaafde manier stelen van anderen is een onmisbaar onderdeel van het creatieve proces, want succesvolle ideeën borduren vrijwel altijd voort op iets dat al bestaat. Zelfs Igor Stravinsky raadde het aan: “Lesser artists borrow, great artists steal”.

 

 

4. Stel vragen

Eigenlijk is dit tip 3B want hij sluit aan bij de vorige tip: ga bij het bekijken van wat er al bestaat niet alleen random op zoek naar informatie: zoek ook gericht. Uren op Pinterest rondhangen kan natuurlijk (je voelt je daarna vaak reuze creatief), maar je kunt ook meer concrete vragen stellen als “als ik een landschap wil schilderen, hoe zorg ik dan voor diepte?” en “ik wil een gedicht schrijven, wat voor dichtvormen bestaan er eigenlijk allemaal?”. Toen ik vroeger in een museum rondliep, liet ik alles op me af komen, nu heb ik vragen in mijn hoofd als “kan ik wat ik zie gebruiken voor mijn blog? Wat vind ik zelf het meest interessant? Wat wil ik aan anderen laten zien?”. Door actief op zoek te gaan vergroot je de kans dat je datgene dat je ziet, leest en hoort ook echt toe kunt passen in je eigen werk.

 

 

5. Ga de straat op

Detail op straatInspiratie vind je niet alleen in musea, boeken en theaterzalen. Ook op alledaagse plekken kun je je laten verrassen. Ga naar buiten en let eens op de details die je anders zou missen. Bekijk de wereld met aandacht. Bekijk de gevels in de straat, de sieraden van je medereizigers in de trein, reclame-uitingen en de plantjes tussen de stoeptegels. Neem je camera mee en leg vast wat je opvalt. Ik kwam onlangs de term ‘straatjutten‘ tegen, dat beschrijft precies wat ik bedoel. Je kunt de opbrengst misschien niet letterlijk toepassen, maar ik geloof er heel erg in dat deze manier van kijken je helpt om je creativiteit te stimuleren.

 

 

6. Doe eens wat anders

Nieuwe ervaringen zijn een prachtige bron van creativiteit. Routines zijn nuttig, maar iets nieuws leren zorgt er ook voor dat je ‘aan blijft staan’. Pas creativiteit toe in je dagelijks leven. Neem een andere route naar je werk, bak een taart die je nog niet eerder gemaakt hebt, verander je make-up. Doe een dansje als niemand kijkt, doe spelletjes of maak tekeningetjes tijdens vergaderingen op je werk.

 

 

7. Maak iets kleins (en geef het weg)

Creativiteit zit niet per se in grootse prestaties. Ook iets kleins kan leiden tot nieuwe inspiratie. Begin een bescheiden projectje: iets decoratiefs voor je huis of je tuin, een zelfgemaakt kledingstuk of sieraad. Bonuspunten als je iets maakt voor een ander: een cadeautje dat je als verrassing naar een vriend of vriendin opstuurt of een trommel koekjes voor je collega’s.

 

 

8. Deel je ideeën

Ik moet toegeven dat dit voor mij een uitdaging is. Een idee dat nog niet is uitgewerkt delen met een ander, maakt je kwetsbaar. Ik wacht liever tot ik het zelf helemaal heb uitgewerkt heb. Het nadeel is alleen dat mensen nauwelijks meer iets bij kunnen dragen aan iets dat al af is. Toen ik een boek schreef met een collega die het liefst elk halve idee met de hele wereld deelde, werd ik daar heel zenuwachtig van. Maar wat blijkt? Een idee dat nog niet perfect is, is voor anderen veel interessanter om over mee te denken. Delen dus, die halve ideeën!

 

 

9. Beperk jezelf

Creativiteit stimuleren door beperkingOutside the box denken is prachtig, maar het totaal ontbreken van grenzen kan ook tegenwerken. Het lijkt misschien inspirerend om een heel atelier te hebben met stapels materialen en eindeloze ruimte, maar het kan ook enorm overweldigen. Als ik even niet meer weet wat ik moet, zoek ik bewust de beperking op. Gewoon even potlood, houtskool en papier, back to basics. Of, zoals hiernaast te zien, een beperking in vorm bij het maken van een collage.

 

 

10. Houd pauze

Wat anders gaan doen is soms een prima idee. Thee drinken, stofzuigen, uit het raam staren of een rondje lopen. Wist je dat wandelen helpt om meer creatief te zijn? Een onderzoek van Marily Oppezzo en Daniel Schwartz (2014) laat zien dat mensen die een wandeling maken, tijdens en net na de wandeling beter in staat zijn tot creatief denken dan mensen die zitten.

 

 

11. Ruim op!

Wait, what? Ja ik zei het echt: ruim op. Na elke collage is mijn zolder een slagveld en liggen er door het hele huis papiersnippers. Ik vind ze tot in de koelkast toe terug. Tussendoor opruimen heeft geen enkele zin, dus doe ik dat wanneer ik ergens mee klaar ben. Die lege tafel, alle materialen netjes op kleur gesorteerd…. het nodigt mij enorm uit voor een nieuw project. Én nieuwe rommel, maar zo blijf je lekker bezig.

 

Wat doe jij om je creativiteit te stimuleren?

 

Bron:

Oppezzo, M. & Schwartz, D.L. (2014). Give Your Ideas Some Legs: The Positive Effect of Walking on Creative Thinking. Journal of Experimental Psychology: Learning, Memory, and Cognition, Vol. 40, No. 4, 1142–1152.

 

 

Elke maand wat inspiratie ontvangen op het gebied van kunst en creativiteit? Sluit je dan aan bij mijn mailinglist!

 

No Comments

Post a Comment